Verslag 2013

Op 22 juni 2013 was het dan eindelijk zover: het allereerste officiële “Open Zeeuws Jeugdkampioenschap Kustvissen” werd gehouden! Dit zoute jeugdevenement werd georganiseerd door WSV Reimerswaal voor jeugd t/m 18 jaar en gevist aan de zeedijk bij Kruiningen (Waarde 11) van 13.00 uur tot 16.00 uur. Er werd gevist in 2 categorieën; -- t/m 14 jaar, en 15 t/m 18 jaar.

Vooraf waren er maar liefst 70 aanmeldingen. Uiteindelijk bleven er 63 jongens en meisjes over die hun computer links lieten liggen en naar de dijk kwamen. Geweldig! En dat terwijl de regen naar beneden kwam en de wind steeds meer aanwakkerde tot wel een windkracht 6. Veel jongens en een paar meiden in de leeftijd van 8 t/m 18 jaar. Vaders, moeders, broers, opa's en oma's die hun vissers kwamen aanmoedigen.

Om 13.00 uur klonk het beginsignaal en daar vlogen 63 onderlijnen richting de vis. Zelfs de jongste vissertjes wisten hun lijn met zoveel tegenwind in het water te krijgen. Maar wat zou de vangst worden? Dat was de grote vraag... Want iedereen had al wat horen waaien over een bijzondere prijzentafel waar van alles te winnen viel. Al vrij snel werd er een paling gevangen. Mark Jansen was de gelukkige.

Mark Jansen met een mooie Paling

Mondjesmaat kwam er een visje boven, veelal botjes van 16 tot 20 cm. Joeri Minderhoud had al snel drie vissen op het droge en had meteen een flinke voorsprong. Helaas viel de vangst jammer genoeg toch wel erg tegen. Maar de vissers bleven ondanks dat zeer enthousiast. Tsja; dat is vissen…
Tegen het eind van de wedstrijd, toen de stroom er terug in kwam werd er toch hier en daar nog wel een visje gevangen. Maar het was de vraag of dat genoeg was om de koplopers in te halen.

Koen Wilthagen met zijn gebroken been en een bot                                    Dennis de Rooij met een spiering

En zo tikte de klok naar 16.00 uur. Toen het eindsignaal klonk gingen al snel de geruchten dat Joeri Minderhoud nog steeds 3 vissen had, Jorn Boone had er ook 3, en Mark Jansen met die mooie paling had ook nog een botje weten te vangen. Verder waren er een heel aantal deelnemers met één vis. Maar er waren helaas ook nog zat van de bikkels die géén vis hadden.

Joeri Minderhoud in concentratie                                                                             Jorn Boone met een van zijn botten

Er kwamen veel deelnemers met hun familie naar het dorpshuis om de prijsuitreiking af te wachten. Wat een gezellige drukte.... Iedereen had inmiddels al wel een kijkje genomen bij de prijzentafels. Zou ik met een hengel naar huis gaan? Of zo'n schitterende molen? Of anders misschien een mooie prijs van de verloting?

Hoofdsponsor Fixet 's-Gravenpolder had het er niet bij laten zitten. Schitterende prijzen waren er te winnen, zowel vis spullen; gereedschap; of andere nuttige en leuke dingen. Zelfs voor alle vissers die géén vis hadden was er nog een prijs.

Hengelsport van der Poel uit Yerseke had 2 prachtige, dure molens geschonken. Sportvisserij Zuidwest Nederland had ook een flinke financiële bijdrage geleverd vanuit het Fonds Stimulering Jeugdwerk en ook door ervoor te zorgen dat iedereen bij het inschrijven al een tas kreeg, gevuld met wat leuke dingen. Spekbakkerij Wilthagen en de Emté uit Kruiningen die voor allen voor de inwendige mens hebben gezorgd. Van Dixhoorn uit Yerseke die een paar waardebonnen voor aas heeft geschonken. Dankzij deze en vele andere sponsoren was er een fantastische prijzentafel beschikbaar!

Toen de uitslag bekend kon worden gemaakt was het nog spannend wie de felbegeerde titel van Zeeuws Jeugdkampioen Kustvissen 2013 zou gaan krijgen!

De uitgebreide prijzentafel

In de A-categorie (t/m 14 jaar) wist Mark Jansen de winst te behalen met 64cm gevolgd door Jorn Boone met 57cm. En de derde plaats was voor Guido Blok die 24cm wist te vangen.

In de B-categorie (15 t/m 18 jaar) was het Joeri Minderhoud die de winst pakte met 52cm gevolgd door Pedro Baas met 21cm. En de derde plaats was voor Koen Wilthagen en Martin Boone die beiden 20cm hadden gevangen.
Sponsors, vrijwilligers en natuurlijk alle deelnemers: bedankt en tot volgend jaar!